minimeny

Knäckebröhult

Var ligger Knäckebröhult egentligen? Eller är det Knäckebrödhult? Nåja, ingen vet, men nu finns det i alla fall på tshirt.

Äntligen! utbrister säkert många 😉

Läs om Knäckebröhult på Wikipedia

Knäckebröhult (ibland också kallat Knäckebyhult) är en fiktiv ort vars namn används i vardagligt tal som illustration av bondska och provinsiella småorter på landsbygden.

Påhittad metafor med inspiration från gamla bruksorter i Bergslagen i allmänhet och Filipstad i synnerhet (känd för sin knäckebrödsindustri). Spekulationerna att det skulle ha att göra med Småland är dessvärre helt fel. Ändelsen hult användes för att det passade in rytmiskt och gav lantliga associationer.

Uttrycket användes från början i dagligt tal som ett kul ord någon gång på 90-talet för att senare användas i t ex mail. Gissningsvis var det detta som resulterade i att uttrycket spreds på nätet. Någon gång runt 2008 tog det riktig fart och därmed spekulationerna om vad det stod för. I skrivande stund ökar träffbilden på Google med ca 200 träff per vecka (ca 3% ökning varje vecka).

http://506142.spreadshirt.se/knaeckebroehult-tshirt-A14311063/customize/color/2

,

One Response to Knäckebröhult

  1. patric 18 december 2010 at 18:05 #

    Äntligen!

Kommentera